Hva er Niacinamide?

Du har kanskje allerede lagt merke til noen populære hudpleieingredienser som kommer igjen jevnlig? De er effektive, trygge og gir oss synlige resultater. Ja vi snakker om Niacinamide. Denne ingrediensen brukes ofte som hovedstjernen i sine respektive produkter, eller i kombinasjon med andre aktive sammensetninger for å trekke frem ønskede formål.

Niacinamide er en form for Vitamin B3, også kalt for nikotinamid, en viktig antioksidant med mange gunstige funksjoner for kropp og hud. Vitaminet finnes naturlig i mat eller tilsatt i kosttilskudd og hudpleieprodukter. Når det spesifikt kommer til utvortes bruk i form av serum, fuktighetskrem og masker, er fordelene mange. Det må likevel nevnes at graden av produktets effektivitet ikke nødvendigvis øker i takt med konsentrasjonen %, men beror også på sammensetningen i forhold til de andre hjelpe-ingrediensene. Ikke minst hvordan teknologien er bygd opp for å kunne levere virkestoffene til riktig hudlag.

 

Så hvordan skal du bruke Niacinamide i din daglige hudpleierutine for best resultat?

Det hele starter med en god dobbelrens hvor du bruker en oljerens og følger opp med en vannbasert rens tilpasset din hudtype. En ren hud vil bedre opptaket av alt det verdifulle du påfører i de neste trinnene. Velg gjerne produkter med Niacinamide som toneren fra Tirtir Milk Skin Toner, serum fra Mary & May Niacinamide + Chaenomeles Sinensis Serum eller Anua Niacinamide 10% + TXA 4%. Deretter lukker du inn fuktighet og aktive ingredienser med fuktighetskrem og beskytter mot UV stråling med en god solkrem

Du kan fint kombinere ovennevnte produkter med andre som inneholder:

 • Salisylsyre (salicylic Acid) for å bekjempe akne og urenheter.
 • Retinol for bedre celle regenerering (cellefornyelse).
 • AHA for jevnere hudtone og glattere overflate.

 

Niacinamide har følgende hovedfunksjoner:

 • Reduserer hyperpigmentering. 4-5% Niacinamide kan lysne og behandle hyperpigmentering i huden. Huden oppleves som klarere og jevnere etter 4-8 ukers bruk.
 • Immunitet. Hjelper til med å bygge keratin (protein) som holder huden sterk og sunn.
 • Beskytter mot oksidativt stress. Niacinamide hjelper til med å bygge celler i huden og beskytter dem også mot miljøbelastninger som UV-stråling, forurensning og giftstoffer.
 • Gjenoppbygger sunne hudceller og samtidig beskytte mot solskader forårsaket av UV-eksponering.
 • Styrker lipidbarrieren som kan bidra til å holde på fuktigheten. Gunstig for alle hudtyper, spesielt hvis du har eksem eller moden hud.
 • Reduserer linjer, rynker og andre alderstegn da fuktighetsbalansen opprettholdes og kollagenproduksjon stimuleres. 
 • Minimerer rødhet og røde flekker da Niacinamide virker antiinflammatorisk.
 • Behandler akne. Da Niacinamide roer ned inflammatoriske reaksjoner som papler og pustler (betent akne) og regulerer oljeproduksjonen, kan man over tid se forbedring i hudstrukturen samtidig som akneutbrudd stagneres.

Niacinamide kombineres ofte sammen med andre gode ingredienser som Adenosine, Peptider og andre planteekstrakter. Samspillet mellom disse stoffene bidrar til mer bredspektret funksjon for å bedre den generelle hudhelsen.

Adenosine finnes i utgangspunktet naturlig i kroppen og bidrar til produksjon av kollagen og elastin. Dens evn til å fremme helinsprosesser, roe ned irritasjoner og holde på fuktighet gjør den ikke bare er ettertraktet i anti-age produkter, men også for akneutsatt hud som trenger anti-inflammatorisk og beroligende effekt.  

Peptider er aminosyrer som finnes naturlig i kroppen. Tilsatt i hudprodukter er de små nok i størrelsen til å kunne penetrere lengre ned i hudlagene og få gjort nytte der. Peptider regulerer viktige signaler mellom molekyler og stimulerer til produksjon av bindevev. De fungerer best sammen med andre pleiende ingredienser som Vitaminer, Hyaluronsyre og plante oljer/ekstrakter.

For de med fet hud kan kombinasjonen av Niacinamide og BHA virke dyptrensende, forhindre opphopning av døde hudceller og redusere sannsynligheten for tilstoppede porer.

Niacinamide kort oppsummert

Samlet sett kan Niacinamide bidra til å bygge proteiner i huden, gi styrke og jevne ut hudtonen og strukturen. Ved daglig bruk kan den ha positiv effekt på din generelle hudhelse. Ingrediensen reduserer inflammasjon og hyperpigmentering samtidig som hudteksturen blir jevnere og hudtonen blir klarere. 

Det kan ta noen uker før hudforbedringen vises, så en god hudpleierutine i kombinasjon med en dose tålmodighet er flott start på veien mot en optimal hud.