AHA og BHA – Hva er det?

Du har mest sannsynlig sett en rekke ulike produkter innen Koreansk hudpleie at det står betegnelser som “AHA” og “BHA” og kanskje egentlig aldri visst hva det var. AHA er forkortelse for Alfahydroksysyre (Alpha hydroxy acid) og BHA står for beta-hydroksysyre (Beta hydroxy acid). Det er du så klart ikke alene om, for innen den store verden av hudpleie er det stadig vekk nye produkter og dermed også nye ingredienser som dukker opp så du skal nærmest være en ekspert for å klare å følge med. AHA og BHA er to ingredienser som har vært revolusjonerende innen hudpleie og i dag vil du se at det brukes i alt fra rens og tonere til serum, dagkremer, nattkremer, øyekremer, ansiktsmasker og ja, stort sett alt du kan tenke deg av produkter. Men hva gjør egentlig disse ingrediensene for huden din?

 

Ser vi først på AHA, er dette en ingrediens som er ypperlig til å fjerne døde hudceller. AHA er nemlig en form for syre som vil hjelpe deg å fjerne det øverste hudlaget med døde hudceller og dermed etterlate huden din både mykere og med mer glød. Produkter med AHA som ingrediens er perfekt til pigmentert og solskadet hud da det har en lysnende effekt på huden i tillegg til at den vil hjelpe deg å forebygge fine linjer. Ingrediensen BHA har en noe kraftigere effekt på huden og dette er «salicylsyre». Alle som har fet hud, uren hud med tilstoppede porer, problemer med urenheter eller akne vil ha stor glede av BHA produkter. BHA er oljeoppløselig og går derfor dypere inn i porene og kan også brukes av de med sensitiv hud.

 

Produkter med BHA

Som nevnt allerede vil du kunne finne en rekke ulike typer produkter som inneholder BHA. Her kan du derfor velge hva slags type produkt du føler vil fungere best for deg og som passer best inn i nettopp din hudpleierutine, enten det er en rens, toner, serum eller krem. Du kan selvsagt også kombinere flere BHA produkter for å få en enda bedre effekt om det er ønskelig.

 

Hos oss har vi flere ulike produkter som inneholder BHA som en av hovedingrediensene, som kommer fra velkjente K-Beauty merker som COSRX og Some By Mi. Nedenfor skal vi derfor liste opp noen av disse produktene og fortelle kort hva deres funksjoner vil være:

 • COSRX BHA Blackhead Power Liquid – Dette er en lett eksfolierende toner som er spesielt formulert for fet hud som har problemer med store porer eller hudormer. Rens porene dypt og bryt ned døde hudceller, fjern smuss og overflødig talg. Brukes på renset hud og klappes inn i huden til den er absorbert, bruk solkrem om den benyttes på morgenen.

 

 • Some By Mi AHA BHA PHA 30 Days Miracle Toner – En eksfolierende toner som balanserer hudens naturlige pH og gir fuktighet. Forhindrer urenheter og tilstoppede porer og formulert med både AHA, BHA, PHA og teatree ekstrakt.

 

 • COSRX AC Collection Calming Foam Cleanser – En mild og effektiv rens med beroligende egenskaper. Gir en lett peeling takket være BHA samtidig som at laurinsyre fra kokosnøttolje virker antibakteriell og antiinflammatorisk. Passer til alle hudtyper og spesielt til aknehud.

 

 • SOME BY MI Bye Bye Blackhead 30 Days Miracle Green Tea Tox Bubble Cleanser er en skumrens som renser i dybden og reduserer hudormer (blackheads) samtidig som den tilfører rikelig med fuktighet. Denne skumrensen inneholder 16 ulike typer te-ekstrakter og BHA for å både rense, eksfoliere, oppstramme og lysne porene dine, så huden din vil etterlates rehydrert og glødende. 

 

Produkter med AHA

I nettbutikken vår kan du også finne en rekke ulike produkter som inneholder AHA som sin hovedingrediens. Produktene varierer mellom tonere, rens og peeling. Her vil du derfor kunne kombinere ulike produkter for å sette sammen den perfekte hudpleierutinen for deg. Vi har listet opp noen av produktene nedenfor som kommer fra merker som COSRX, d'Alba og Neogen:

 

 • COSRX AHA BHA Clarifying Treatment Toner – En eksfolierende toner med både AHA og BHA samt rensende botaniske ingredienser. Fjern døde hudceller og få gløden og vitaliteten tilbake i huden. Kombinasjonen av AHA og BHA gjør det mulig å behandle urenheter uten å tørke ut huden.

 

 

 • COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid – En mild peeling med 7% AHA. Lysner pigmentering i huden, har en utglattende effekt og gir en forbedret struktur i huden i tillegg til å ha anti-age egenskaper. Fjerner smuss og døde hudceller, er fuktighetsbevarende og er egnet for tørr og sensitiv hud.

 

 

Skal du velge BHA eller AHA eksfoliering?

Dersom du fortsatt sitter igjen med noen spørsmål om hva disse to magiske ingrediensene er og hvilken som egentlig passer best for deg, har skal vi lage en liten oppsummering her. Hvilken ingrediens du skal fokusere på vil være avhengig av «problem» områdene du har og hva du ønsker å behandle.

 

BHA anbefales til: 

 • Fet hud
 • Sensitiv hud
 • Uren hud og hudormer
 • Hud med tendens til å rødme


AHA anbefales til: 

 • Tørr hud
 • Solskadet eller pigmentert hud
 • Forebygging av fine linjer