Hvilken hudtype og hudtilstand har du?

For best resultat av din hudpleierutine må du starte med å kartlegge din hudtype og tilstand. Valg av produkter avhenger av hvilke behov du ønsker å dekke.

Det er flere faktorer som påvirker hvilke hudpleieprodukter du bør velge, men for å ta de riktige valgene er det vesentlig at du vet hvilken hudtype du har. Her er en oversikt over de ulike hudtypene som finnes, og hva som kjennetegner dem.

 

 • Normal Hud
 • NORMAL HUD

  Normal hud kjennetegnes av en hud med stabil fukt og fettbalanse og god blodsirkulasjon. Dette gjør at huden er myk og har en jevn, fin overflate. De færreste har denne hudtypen alene. Finnes ofte i kombinasjon med andre tilstander som f.eks. dehydrert, sensitiv o.l

 • Fet Hud
 • FET HUD

  En fet hudtype har høy talgproduksjon og kjennetegnes av en blank overflate, spesielt i panne, på nesen og haken. Porene er ofte store, og huden har gjerne en tregere avskalling av døde hudceller, blant annet fordi talg binder hudcellene sammen. Huden kan derfor se noe grov og gusten ut. Fet hud er mer utsatt for urenheter og kviser enn andre hudtyper og selv om huden sjelden er tørr, kan den oppleves slik fordi den kan mangle fukt, spesielt om vinteren.

 • Tørr Hud
 • TØRR HUD

  Mange kan oppleve at huden i ansiktet føles tørr fra tid til annen, men det betyr ikke nødvendigvis at man har en tørr hudtype. En tørr hudtype kjennetegnes av lav talgproduksjon som gjør at huden mangler fett. Dette bidrar til å gjøre hudbarrieren svakere, slik at fukt fordamper fra huden. Den svake hudbarrieren gjør også at huden blir mer sensitiv for ytre påkjenninger, som vær og vind, og huden forverres ofte i vinterhalvåret. Mange med en tørr hudtype føler at huden er stram og lite elastisk og den kan også bli rød, irritert og flasse.

 • Kombinasjonshud
 • KOMBINASJONSHUD

  Den vanligste hudtypen er kombinasjonshud der ansiktet har ulike hudtyper på ulike partier i ansiktet. Ofte kjennetegnes dette med ulike partier i ansiktet med vekselsvis oljete og tørr hud. Det er vanligst å være oljete i t-sonen (panne, nese, hake), og tørr eller normal i u-sonen (langs utkanten av ansiktet og kinnene). I T-sonen kan det derfor forekomme urenheter og kviser i perioder, og huden kan bli blank. Tørre partier i kinnene skyldes ofte mangel på fukt.

 

Hudtilstander og hudtyper er to forskjellige ting

Når du har funnet hudtypen din, kan det også være nyttig å vurdere om den er preget av en hudtilstand. Hudtypen din er du født med, mens hudtilstander kan komme og gå gjennom livet. Med andre ord, hudtilstanden din kan du gjøre noe med. Hudtilstander påvirkes av indre og ytre faktorer, som blant annet sol, tørr ute- og inneluft, hormoner, medisiner, stress, eller bruk av kosmetikk. Hvilken hudtilstand du har påvirker hvilke produkter du bør velge, avhengig av hva du ønsker at hudpleien skal gjøre for huden din.

 

 • Sensitiv og rødhet
 • SENSITIV/RØDHET

  Huden kan være genetisk sensitiv, eller sensitivisert. Sensitivisert hud er et voksende fenomen verden over pga økt forurensing, stress, og kjemikalier. Det økende antall personer som opplever sensitivisering, har ført til at kosmetikkbransjen utvikler nye produkter for å hemme reaksjoner trigget av denne hudtilstanden.

 • Akne/kviser
 • AKNE/KVISER

  Akne og utbrudd oppstår på grunn av bakterier som forårsaker en liten infeksjon i talgkjertelen med tilhørende follikler. Du vil være mer utsatt for kviser når hormonene svinger og hudens talgproduksjon øker. Ingredienser som demper inflammasjon, beroliger og reduserer synlige flekker/arr etter akneutbrudd.

 • Rynker
 • RYNKER

  Linjer, rynker og tap av elastisitet indikerer endringer i den dermale strukturen av huden. Når viktige strukturelle fibre som kollagen og elastin, reduseres, endres eller skades, forårsaker dette endringer i huden. Ved å stimulere regenerering kan man gjøre disse linjene mindre synlige. Vitamin E og Vitamin C er fantastiske ingredienser, i sneglesekret finnes det en rekke gode ingredienser for moden hud.

 • Kombinasjonshud
 • TØRRHET

  Dette er en tilstand som kan skyldes både ytre og indre faktorer, som hormoner og medisinering eller værforhold og sterke såper. Tørrheten kan komme og gå flekkvis eller jevnt over hele huden. Nærende og fuktighetsgivende produkter vil regulere hudens olje- og vannbalanse. Graden av fett og fukt justeres etter behov.

 • Uren Hud
 • UREN HUD

  Personer med uren hud har vanligvis fet hudtype. Det kan være fet hud i hele ansiktet, bare i pannen, på nesen og haken. Uren hud kjennetegnes av områder med tilstoppede eller store porer, sorte prikker, kviser, røde og blanke områder eller ujevn overflate. Gode hudpleierutiner holder disse utfordringene i sjakk og kontinuitet over tid gir langvarige resultater.

 • Fuktfattig
 • FUKTFATTIG/DEHYDRERT

  Dette er en tilstand som er knyttet til for lite vann i huden. På grunn av produktbruk, forurensning, UV-eksponering, ekstreme temperaturer og klimaendringer kan huden få tørrhetslinjer og se kreppaktig ut med en stam hudoverflate som kan flasse. Se etter fuktbindende stoffer i dine produkter som tiltrekker og binder vann. For eksempel hyaluronsyre. Det kan også være fordelaktig med nærende produkter som også styrker hudbarrieren.

 • Pigmentering
 • PIGMENTERING

  De vanligste årsakene til hyperpigmentering er UV-eksponering fra solen, betennelse etter hudskader slik som kviser, og hormoner. Genetikk, stress og kjemikalier spiller også inn. Redusering av pigmentflekker tar lang tid, men med tålmodighet kan synligheten reduseres betraktelig. Vitamin C, Vitamin E og Niacinamide er ingredienser som effektivt kan bidra til å redusere synligheten av pigmentflekker. 

 • Porer og oljete hud
 • PORER/OLJETE HUD

  Forstørrede porer skyldes ofte høy produktsjon av talg/sebum. Nøkkelen til å forebygge fet hud med store porer er å skape balanse ved å regulere sebumproduksjon samt tilføre nok fukt. Prioriter å eksfoliere/skrubbe huden samt å gi den fuktighet, slik at den ikke produserer mer olje enn nødvendig. Ved andre tilfeller kan det også skyldes stress, hormoner eller klima. Produkter som styrker hudbarrieren i kombinasjon med poresammentrekkende ingredienser kan jevne ut huden og gi friskere utseende og glød.