K-Beauty 10-trinns hudpleierutine

10-trinns hudpleierutinen er et ikonisk kjennetegn på koreansk skjønnhet og har vært en nøkkelfaktor i koreansk hudpleie siden 1960-tallet. Opprinnelig populærisert i Korea, har denne tilnærmingen senere spredt seg til Amerika og Europa, og har vunnet en stadig økende popularitet blant bevisste forbrukere over hele verden. I Norge har også mange begynt å sette pris på de naturlige og effektive ingrediensene som ofte er kombinert med innovativ teknologi i disse produktene.

Mens den tradisjonelle 10-trinnsrutinen er godt kjent, er det viktig å forstå at antallet trinn er ekstremt fleksibelt. Det kan tilpasses ikke bare basert på hudtype, men også i henhold til årstidene og de spesifikke behovene til huden din på det tidspunktet. Hver trinn i denne rutinen har en unik og viktig funksjon som bidrar til å forbedre hudens tilstand og bringe deg nærmere det ønskede resultatet.

Enten det er å rense, tone, eksfoliere, behandle eller fukte, spiller hver etappe en avgjørende rolle i å fremme hudens helse og skjønnhet. Ved å tilpasse trinnene i henhold til dine individuelle behov, kan du skape en tilpasset hudpleierutine som gir deg den optimale balansen og forbedrer hudens tilstand på en måte som passer best for deg.

Trinn 1: Oljebasert rens

Den berømte koreanske dobbelrensen starter med en oljerens eller cleansing balm og følges opp med en vannbasert rens. Oljerens er første trinnet hvor sminke, solkrem, talg og forurensning, som er oljebasert, løses opp. Huden blir skånsomt, men effektivt renset samtidig som dens naturlige lipidhinne ivaretas. Uavhengig av hudtype, så vil over- eller underproduksjon av sebum få en balanse over tid. Bruk en cleansing balm for å fjerne alle oljebaserte urenheter.

Trinn 2: Vannbasert rens

Vannbasert rens er andre delen av dobbelrensmetoden, der huden blir renset for resterende som oljerensen ikke fikk tak i. Den vannbaserte rensen er mer fokusert på hudproblemet og behandler huden samtidig som den blir ren og klar for toner.

Trin 3: Skrubb/eksfoliering

Peeling eller eksfoliering hjelper huden å fjerne overflødige døde hudceller, rense i dybden og redusere tette porer og urenheter i form av kviser og hudormer. Skrubb eller eksfoliering utføres 1-3 ganger i uken avhengig av behov og hudtype. Anbefales også som klargjøring av huden før ansiktsmasker for maks utbytte av de verdifulle ingrediensene. Dette er et ekstra steg, som ikke trenger å være med hver dag. 

Trinn 4: Toner

Tonere er en viktig og sentral del av koreansk hudpleie og har ulike egenskaper. Toneren kan fjerne de siste restene av sminke som kan sitte dypt i porene, og er ment for å balansere hudens pH-verdi og gjøre den klar for de neste trinnene i hudpleierutinen. Noen inneholder syrer og eksfolierer huden mildt, noen fukter i dybden, mens andre virker beroligende og reduserer rødhet. Bruk en toner å balansere pH og gi huden en kick-start hydrering.

Trinn 5: Essence

Essence eller essens fungerer som en blanding mellom toner og serum og er meget essensiell i K-beauty. Essenser inneholder ofte ingredienser som fornyer cellene på en mild og naturlig måte, hvilket fører til jevnere, sunnere og mer spenstig hud. Essensen oppgave er også å gi bedre hydrering og bidra til at du får mest mulig ut av øvrige produkter i din rutine.

Trinn 6: Serum, ampuller

Serum er det behandlende steget i hudpleierutinen hvor aktive ingredienser retter seg mot spesifikke hudproblemer som hyperpigmentering, rynker, dehydrering og acne. Ampouller ligner på serum, men de inneholder ofte fler aktive ingredienser for målrettet behandling ofte over en kortere periode. Serumer og ampouller har ofte en tykkere konsistens enn essens og toner. Trinnet med serum eller ampoul er det mest personlige trinnene i rutinen din, hvor egenskapene rettes mot ditt spesifikke hudproblem.

Trinn 7: Maske

Masker kommer som oftes enten som sheet maske og wash-off maske. Sheet mask er som oftest laget av et tynt bomullstoff eller hydrogel dyppet i pleiende essens. Det er effektivt og praktisk da det både er enkelt og bruke og enkelt å fjerne. En spa-maske eller wash-off kommer som oftest i en krukke eller tube, og er en maske man smører på sitt ansikt - noenmasker er sovemasker som man påfører før man legger seg, mens andre skal vaskes av etter 15-20 minutter. Ansiktsmasker skjemmer bort huden og kan gi synlige og raske resultater, da de ofte inneholder høyere konsentrasjon av aktive ingredienser. 

Trinn 8: Øyekrem

Huden rundt øynene er blant det tynneste og mest delikate området på ansiktet vårt. Derfor krever den spesiell oppmerksomhet og omsorg. Øyekremer er spesialutviklet for denne tynne og sarte huden, og de inneholder milde, men likevel effektive ingredienser som bidrar til å øke elastisiteten og forhindre dannelse av rynker. I tillegg til å adressere aldringstegn, kan øyekremer også ha andre egenskaper, for eksempel å kjøle ned, fukte, redusere hevelser og minimere pigmentforandringer. Ved å bruke en øyekrem regelmessig kan du bidra til å opprettholde en ungdommelig hud rundt øynene.

Trinn 9: Fuktighetskrem

Dette er det siste steget i hudpleierutinen før solkre, hvor alle produktene og fuktigheten forsegles i huden. En koreansk fuktighetskrem kan ha mange egenskaper og unike ingredienser, og du kan velge mellom en lettere vannbasert eller en tyngre oljebasert. I tillegg til målrettet valg for hudtype og hudtilstand, fungerer ansiktskremer også som en beskyttende barriere for huden din. 

Trinn 10: Solkrem

Solkrem er den beste anti-aging produktet du har og det anbefales derfor alltid å avslutte hudpleierutinen på morgenen med dette steget - året rundt. Solkrem fra Sør Korea er helt unike når det kommer til konsistens, effektivitet og pleiende ingredienser: de er veldig lette på huden, tetter ikke porer, behandler mens de beskytter mot farlig UV-stråling og mange kan brukes under sminke uten å ødelegge denne. Koreanske solkremer inneholder også ofte PA+++, som gir den beste beskyttelsen mot sola men allikevel ikke forhindrer huden i å bli brun. Den beskytter huden mot sol og bevarer hudens fuktighet, ungdommelighet og fasthet.  

 

I koreansk hudpleie er fleksibilitet nøkkelen, og det handler ikke alltid om å følge en streng 10-trinnsrutine hver eneste dag. Noen dager kan du ha tid til en lengre rutine, mens andre dager kan det være mer hensiktsmessig å gjøre en kortere versjon. Det viktigste er å lytte til huden din og tilpasse rutinen etter dens behov og dine egne preferanser.

Det er helt greit å ikke gjøre alle de 10 trinnene hver dag. Du kan velge å gjøre fem trinn, eller til og med mer, avhengig av hva huden din trenger og hva som passer for deg. K-Beauty handler om å skape gode hudpleierutiner som fungerer for deg. Det viktigste i K-Beauty-konseptet er å skape konsistente og effektive hudpleierutiner. Det handler om å bli kjent med huden din og tilpasse rutinene etter din hudtype og eventuelle hudproblemer du måtte ha.

Mange av våre kunder har omfattende rutiner med mer enn ti trinn, men det betyr ikke at det tar mye tid eller forstyrrer dagen deres. Med litt organisering tar en flerlagsrutine bare noen få minutter morgen og kveld. Tvert imot, det kan være en beroligende og forfriskende "meg-tid", et øyeblikk for å pleie deg selv og nyte litt avslappende egenomsorg.